top of page

AUSTRALIAN LABRADOODLE

En intelligent och social familjehund

Australien labradoodle är en liten charmör med ett utseende lik en teddybjörn. Den tycker om att leka och älskar att visa sin familj sin ömhet. Den här livfulla rasen är snabb på att lära och därför går det att syssla med många olika saker tillsammans med sin familj. Den älskar att lära sig nya saker och att leka. 

Australien labradoodle är en vän i familjen, den kommer väldigt bra överens med barn och visar sin flock tillgivenhet. Den trivs med att vara en del i familjen och är ingen gårdshund man placerar att bo i hundgård.

Australien Labradoodle- Rasstandard

Den förekommer i 3 storlekar 

Mini; vikt 7-13 kg mankhöjd 36-42 cm

Medium; vikt 13-20kg, mankhöjd 43-52 cm

Standard; vikt 20-30kg, mankhöjd 53-63 cm

Australien Labradoodeln är i sin natur intelligent, mild öppen och social. Den bör närma sig människor glatt och tillitsfullt, aggressivitet eller skygghet är inte önskvärda beteenden. Den är lättlärd och livslängden är ca 12-15 år. I grunden är det en frisk hund men kan ha samma sjukdomar som raserna den är avlad av.

Australienska labradoodlens päls kan antingen vara lockig och tät ull eller lockig flecce eller vågig fleece. Pälsen saknar underull. Den australiansiska labradoodlen fäller inte utan behöver klippas 3-4ggr/år

Pälsen kräver sin skötsel och mellan klippningar behöver den borstas så att den inte tovar utan håller sig glansig och vacker. Under valptiden har pälsen lättare för att tova om den inte sköts regelbundet. 

De godkända färger som finns är bla. kaffe, choklad, röd, cream, aprikos, caramel, svart. Pälsen kan även vara 2 färgad. Merle är inte godkänd.

Rasen kommer ursprungligen från Australien och togs fram för att bli servicehund till allergiska familjer. Den introducerades till USA under -90 talet och blev väldigt populär. Rasen är ännu inte godkänd av den internationella hundavelsföreningen FCI för att det ska ske krävs många godkända hundar och att hundarna går att spåra genetiskt 

Rasens utveckling och avelsarbete följs av organisationer som noggrant övervakar uppfödarnas arbete. Bla WALA, ALAEU och ALAA

De hälsokrav som organisationerna kräver för avelshundarna har hjälpt rasen till att utveckla hunden både anatomiskt och dess egenskaper och gjort den till en mycket frisk ras.

Uppfödarna både i Sverige och övriga världen verkar undet strikta regler för att den äkta Australienska Labradoodlen ska bibehållas och utvecklas enligt organisationernas mål.

Målet är att en ny erkänd allergivänlig hundras ska tas fram.

Vill du läsa mer om den organisation vi är med i kan ni trycka på WALA på knappen bredvid

Qleo Accredited Logo 2023 (1).png
bottom of page